Titel: Långt före mitt minne fanns det…………….

Meddelare: Jonas Månsson  År: 1908

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Snöberg

Långt före mitt minne fanns det nere i Byn en karl, som hette Grecks, och han var skogskarl. En dag hade han varit ute och jagat, tills det blev så sent, att han ej kunde gå hem till natten utan lade sig för i en myrbostad. - Frampå natten kom där en jordbyggarkvinna och ställde sig framför busta öppningen, drog upp kjolarna och visade Grecks hela härligheten. Han lät dock inte narra sig utan tog bössan och brände av ett skott på henne, men då gav hon sig iväg och storskrek.

Jag törs ej säga, om det var Grecks, som ute i skogen mitt i vintern hade fått tag på en sådan där kvinna och tagit med sig hem. Hon var alldeles barfota. En tid stannade hon i gården, men så en vacker dag var hon borta. - Men, det är väl helst bara sagor, sånt.

Nordiska museet. Frågelista. Övernaturliga väsen VI. Underjordiska väsen.