Folkminnen

Uppteckning nummer NM-AHA0592

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: "Fågel-Maria", en gammal käring, som bodde i Fågelvik,……………..

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Olof Ferdinand Svensson  År: 1908

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Vallen

"Fågel-Maria", en gammal käring, som bodde i Fågelvik, berättade en gång ungefär sålunda:

Det var en afton, jag hörde getterna skvälade och levde borta i lilltäkta. Jag gick och skulle se efter, vad det var åt dem. Då jag kom bortom bastu, så fick jag se en tråd, som hängde på en buske, och då blev jag förvånad, vem som slarvat bort tråden, för det var riktigt fin tråd. Jag tog en näve och började nysta upp tråden, och jag nysta och nysta ända till dess jag kom väst i täkta. Då började jag förstå, vad det kunde vara för slags tråd. I detsamma kom där framkrypandes en liten jordbyggarkulla och sa: "Käre dej, får jag igen trå`n! Jag ska ha den och sömma åt dottern min". Men då sa jag, att det fick hon inte. "Men du skall få gå i bastusvalen och taga så mycket lin du vill och göra dig tråd av". Hon blev glad över det där löftet och sade: "Tag du den här trån och sömma något plagg åt gubben din. Då han har det på, kan han aldrig råka i.

Jag tog och sydde två skjortor åt gubben med den där tråden. De räckte i flera år och han blev aldrig sjuk, då han hade dem på.


Nordiska museet. Frågelista. Övernaturliga väsen VI. Underjordiska väsen.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: HA592


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


FASADUTFORMNING BYGGNAD

YTTERDÖRR BOSTADSHUS

UTSTÄLLNING

Golvur

Ljusstake

Yxa