Uppteckning nummer NM-SHA0390

Meddelare: Sigrid Kajsa Olovsdotter  År: 1908

Socken/stad: Torp

Det lärde vara munkar, som först slog sig ned här, och efter dem kallas byn Munkbyn. Det skall ha funnits ett kloster på Ekdals och Sellanders ägor. De gamla ha berättat, att det syntes högar efter gravarna, då de började odla här. Man har trott, att det skulle finnas jordagods där i närheten. För man hade sett draken flyga upp som en eldkast ur ett stenröse. Det var en, som berättade, att han varit dit och grävt en midsommarnatt. Då han hållit på en stund, vände han sig om och fick se sin gård brinna. Han sprang för att rädda, men, då han hunnit ett stycke, märkte han, att det var bara en synvilla. Han vände tillbaka för att fortsätta grävningen, men då var det förstås förbi, ty man får ej låta hindra sig av något.

Ur Hammarstedtska arkivet. Sägner I.