Meddelare: Sigrid Kajsa Olovsdotter  År: 1908

Socken/stad: Torp

De hade det besvärligt (under sagesmannens farföräldrars tid). Tänk bara huru de fick släpa för att få en död i jorden här uppifrån. Det var att göra sig en släpa (en släpa gjordes av två långa, smäckra granstammar, som i lilländan förenades med en tvärslå, så att de kommo att likna ett par mycket långa skaklar. I grovändarna gjordes hål för att fästa i delbygget. Tvärt över släpan lades tvärslår på lämpliga avstånd) och ramla iväg med dem ned till Torpehammar efter en dåligt uppröjd skogsväg. Där hade de kärror som de körde på till Torps kyrka. - På andra håll, där de hade ännu sämre vägar, måste de bära liken.

Ur Hammarstedtska arkivet. Sägner I.