Meddelare: Jonas Månsson  År: 1908

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Snöberg

Nils i Stugsjön är trollkarl. Då han var ung, tjänade han hos Anders Nilsson i Bräcke. Han var falit girig, den där Anders Nilsson. En lördagskväll tog han sig för att stänga gärdesgård ända ut i blåsena kvällen. Drängen skulle förstås vara med och slita värst. - Bäst det var tog gärdesgården till att falla omkull lika mycket från ena änden som de stängde på den andra.

Då den där skogselden gick i Jämtland på 1888, var Nils i Stugsjön med, och det sades, att där Nils gick fram, där slapp elden inte över.

Det påstås också, att han kan stilla värk. Så fort han får reda på att någon har värk, stannar den. Det gör ingenting, huru långt det än är till personen.

Nordiska museet. Frågelista. Trollkunniga I.