Titel: Per Grund och vargarna.

Meddelare: Olle Norin  År: 1908

Per Grund och vargarna.

Det var två personer, som följde med Per Grund, då han tog bort vargarna. Så att det är vittnesfast. Den ene heter Karl Persson och den andre Kristoffer, och med Kristoffer har jag talat själv om den här saken. Man var alldeles rådlös för vargarna på den där tiden, men så åtog sig Per Grund att sätta bort dem. Lyckades han, skulle han få en kappe korn av varje bonde i socknen, och en kanna av torparne, så länge han levde. Då han skulle göra det där taget följde de där två med honom, och han gav sig i väg upp genom Pastebodaskogen, till dess han fick tag på ett vargspår. Lade han sig så ned och rullade några varv och gjorde en del konster. Han torde väl helst säga något också, men det fick ingen höra. Bäst det var, kom en varg springandes och ned i ån och dränkte sig, och de andra vargarna for sina färde. Sen ha vi varit fri dem helt och hållet. Per Grund for själv och tog upp skatten. Kom han så till Johan Persson i Ensillre, och han var i fyllan och nekade betala. Han påstod, att det inte dugte till någonting, det Per Grund gjort. Inte kunde han trolla, trodde han, kunde han så pass, att han kallade ihjäl en häst för Johan Persson, skulle han få kornkappen. Nej, det ville inte Per Grund. "Men du har väl någon bock?" "Jag får väl försöka på den". Jaha, mente Johan Persson, det fick han, men bocken skulle vara ihjältrampad till klockan 12 nästa dag. Så kom de sams. Strax före 12 gick Johan Persson till ladugården och skulle se, huru det var med bocken. Han levde, och det syntes intet fel på honom. - "Jo, jo men! Jag förstod nog, att min bock skulle reda sig för Per Grund!" Han kan ingenting, utropade Johan. Men i det samma skvälade bocken till och satte benen i vädret, och det var slut med honom på en gång. Johan Persson gick ut och sade inte ett ord, men, då Per Grund nästa dag kom fick han sin skatt utan prut.

Nordiska museet. Frågelista. Däggdjur.