Uppteckning nummer NM-RHA0782

Meddelare: Erik Johan Lemon  År: 1908

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Kölsillre

Det var en västgöte en gång, som hade handlat sent på alla sina varor och funderade till, att han skulle stanna några dagar på en gästgivargård och vila sig. Han och värden satt och roade sig med kort och flaska. Så sade gästgivaren, att han hade en piga, som var så svår i käften, att det aldrig gick göra henne svarslös. Västgöten var säker, att det skulle gå och så tog de och satte 100 kronor mot varandra, men flickan skulle inte få reda på detta före morgonen. Det tog västgöten i förbehåll. Västgöten passade på flickan, då hon kom från förhuset på morgonen och mötte henne på stugubron. Så hälsade han: "Min hatt och min peruk, min röv och min kuk, god morgon, min flicka!" Ögonblickligen svarade hon: Min mjölk och min bytta, min röv och min fitta, god morgon, min herre!" Nu tappade naturligen västgöten och tyckte nog det var ledsamt, så bad gästgivaren att få häst med detsamma, och så ville han, att den där flickan skulle få ta och skjusa honom. Värden gav sin tillåtelse, och flickan hade ingenting emot att bli med. På vägen började han akordera med henne, att de skulle ta och gå på sidan om vägen en stund och ha roligt. - "Ja", svarade hon, vinerisk och francos har jag haft, och hosta och sketa har jag, men det är väl ingen råd med. Vi få väl knäppa till ändå". Men då gav han henne tusan. - Gud bevare mej för dej! Sa´n och så var det slut.

Nordiska museet. Frågelista. Sockala förhållanden II. Gårdfarihandlare.