Uppteckning nummer NM-SHA0778

Meddelare: Erik Johan Lemon  År: 1908

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Kölsillre

En länsman hade en dräng och en piga, som varit ihop, så att pigan var åstad att få sig ett barn. Hon bad länsmannen hjälpa sig, så att hon skulle få uppfostringshjälp av drängen. Länsmannen lovade göra sitt bästa. Efteråt kom drängen och ville ha hjälp, så att han skulle bli fri jäntan. Joa, även han fick löfte om hjälp. Kom så tinget. Det var fullt upp med bevis, så att drängen blev dömd till ersättning och det riktigt ändå. Länsmannen fick ej ens öppna munnen, förrän det var dömt i målet. Pigan blev kavat och gick ut med stolta later. Länsmannen gick efter och sade: "Om du nu kan erinra dig, att du varit tillsammans med någon annan under samma tid, så gå bara fram till domaren och säg till, så får du betalt även av den". Pigan var dum och trodde, att hon skulle kunna göra sig rik i en tvärkartighet. Hon fram och repeterade upp för domaren en hel hop, som skulle ha del i barnet, men då gick det på tok för henne. Hon fick ingenting, och drängen gick fri.

Nordiska museet. Frågelista. Sociala förhållanden II. Rättsväsen.