Uppteckning nummer LMV-M1162b

Titel: Vilda ungdoms upptåg

Meddelare: Gästgivare Anders Bergman  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Vennersta

Det är omkring en 30 år sedan. Per Sundström i Mjällom var förfärligt illa utsatt för pojkarna i byn. Han var lärare och kunde omöjligen tåla allt deras nattskoj. Ju mera han bestraffade dem, ju värre blev de. Han hade ett stort kokhus i fäbodarna. Där tog de sig före att hålla till och dansa. För att omöjliggöra detta för dem balkade han av rummet mitt i tu så att det skulle bli för litet. Men det hjälpte icke. De tog helt enkelt och rev ned avbalkningen. Men nu blev Sundström förgrymmad och stämde våldsverkarne. Men tro inte, att de blev spaka för det! Sundström hade en piga, som de ideligen gick "på bögda" till, och de höll ett djäkla leverne utanför. En kväll gick S. ut i förstugan och hutade på dem. Då lade de sig på dörren, så att den gick upp, och så fick de tag på gubben och skulle promt ha honom att bjuda på brännvin. Något sådant hade han icke, men han gick efter en flaska ? och bjöd dem på. Sedan dansade de med gubben, och mellanåt lät de honom vila på det sättet, att de satte upp honom på kokspisen, som var lagom varm för att plåga honom grundligt utan att göra honom någon egentlig skada. Slutligen tvang de honom lova på heder och samvete, att han skulle ta igen stämningen. Han hade knappast något annat att göra, för de lovade honom, att han inte skulle leva till tinget, om han envisades med att försöka få dem fällda. Sundström lever än, men nu är han gammal, men tidsförhandlarna ha gjort sitt till, så att det numera inte går på långa vägar så vilt till. Kanske beror det mest därpå, att lite var numera har bättre reda på Sveriges stränga lag.