Titel: Jakt.

Meddelare: Hans Halvarsson  År: 1908

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Överturingen

Nere i Sandbodarna inträffade på 60-talet, att en ko blev riven av en björn. Kvinnan, som vallade kräken blev förstås rädd men tillika dristig. Det har gått en sägen, att om, en kvinna drar upp kjolarna och går emot björnen skall han bli skamsen och ge sig iväg. Den i fråga varande trodde på medlet och försökte, men det höll på gå illa. Björnen låg och åt på kon och då kvinnan kom, blev han arg och frustade till så att det yrde ur käften på honom och kvinnan blev alldeles nedblodad. Då tog hon till fötters och sprang till Jon Svensson i Nybo, som på sin tid väl var Medelpads största björnskytt. Han följde med och sköt björnen.

Nordiska museet. Frågelista. Jakt och skallgång.