Titel: "Råka i" (ont).

Meddelare: Anna Bergström  År: 1908

Socken/stad: Haverö

Yttrar sig i hastighet påkommande värk i t.ex. ett finger, en tå eller annan lem. Det kan ock hava varit så, att man fått utslag eller knöllika uppsvällningar över hela kroppen. Detta har man ofta hatt komma av illvilliga människors onda önskningar, men man har ock sagt, att man "råka i ont" i vattnet och i vädret. Dessa åkommor ha de brukat bota genom att blåsa i vatten med smedjebälgen och så tvätta med detta vatten. De skulle väl också läsa något, då de blåste i vattnet, men vad det var, har jag ej hört.

Nordiska museet. Frågelista. Sjukdomar V.