Meddelare: Lina Norkvist  År: 1908

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Nybo

Då man råkt ont i vädret, skall man ta vatten i ett kärl och bära till smedjan och låta en, som ej är det minsta släkt med den, som är sjuk, blåsa tre gånger med smedjepusten i vattnet. Med detta skall man tvätta sig upprepade gånger, så länge därav finnes något kvar. Jag har försökt detta flerfaldiga gånger både åt mig själv och åt barnen, och det har hjälpt, så jag vet, att det är bra.

Så kan man också ta en sten, som ligger mellan himmel och jord (på en annan sten eller på ett tak), bränna den het och lägga den i vatten och så tvätta sig med detta. Då man råkt ont blir det kvisslor och annat utslag på kroppen.

Nordiska museet. Frågelista. Sjukdomar V.