Meddelare: Olof Ferdinand Svensson  År: 1908

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Vallen

Vi hade en gammal märr, som hade vrickat sig i ena foten. Kom så Berg i Kvisslebacken till oss, och han var en sån där hockus-pockusmakare. Han lever förresten än. Då han fick höra, huru det var, ville han ta och bota märren, och det fick han förstås. Han tog sig en skopa med vatten, gick i smedjan och blåste med pusten i vattnet. Sen gick han med skopan in i stallet. Ingen skulle få följa med, men jag gick och tittade genom gödselgluggen. Gubben tog upp kniven och ritade med den kors och krokar i vattnet och förde den runt foten på märren. Nu var det där kräket litet kittsligt av sig, och bäst det var, fick gubben en spark, så att han flög baklänges med skopan över sig. Han var inte riktigt belåten, då han kom ut och kunde inte riktigt säkert säga, om märren skulle bli bra eller ej, för det hade misslyckats för honom, sade han. Emellertid kurerade jag själv märren med kalla omslag, men jag lät gubben få äran därav och därmed var han synnerligen tillfreds.

Nordiska museet. Frågelista. Botemedel I.