Titel: Kasta ut för "råkt för"

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Norrfällsviken

Då man "råkt för", som det heter, har man botat detta genom att "kasta ut". Man skulle ta av den sjukes naglar och hår, samt en liten bit av varje klädesplagg han hade på, då han blev sjuk. Hade personen på sig ring. Öronhängen eller dyl. skulle man skrapa litet även av dessa delar. Allt detta jämte litet eldmörja, tog man i en sopskyffel och gick i ett korsvägskel, kastade det baköver axeln och sade: "Detta får du för din del, låt N.N. få igen sin hälsa". Detta skulle göras så sent på kvällen, att man var säker om, att ingen människa den dagen kom vägen fram, ty om så inträffade skulle densamma få sjukdomen. Vidare skall det förflytta lika lång tid från det man kastar ut och tills man blir frisk, som det gått från det man blev sjuk och tills man kastar ut. Den sjuke kan naturligen icke kasta ut själv utan det måste göras av en annan, och det skall helst vara en "kûckelgumma".