Uppteckning nummer NM-KHA0707

Meddelare: Per Månsson  År: 1908

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: By

I Ensillre i Bergsjö var det en, som hette Edlund. Det var en sån, som mycket sysslade med trolldom av alla slag, och så var han procesmakare, så han fick vara på tinget tätt som oftast. En gång hade han varit ut för att toppa ett mål, men då hade han sagt, att nästa gång skulle han vinna, för i kebbäret hade han det, som skulle hjälpa honom.

Nu var Pål Grells, kusin min, där ock målade, och då kom han och ett par andra som om, att de skulle ta och se efter, vad det var han talade på. En natt bröt de sig in i häbbret, och där hittade de en dödskalle. Han fick ett olyckligt slut, den där Edlund. Han tog ihjäl sig själv.

Nordiska museet. Frågelista. Botemedel I.