Folkminnen

Uppteckning nummer NM-KHA0697

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: I Torp ha de i forna tider haft…………..

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Landstingsman Hans Halvarsson  År: 1908

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Överturingen

I Torp ha de i forna tider haft en förfärlig trafik med lik och döda ben m.m., som de tagit från kyrkogården. Följande berättelse belyser denna sak, och den är också sann.

Det var två personer, som kom från en skogsby på södra sidan om Ljungan och skulle över Torpsjön till kyrkbyn, Fränsta. De gick in i en gård i Finsta och frågade, om de kunde få låna en båt över till nästa dag. De fick lov och anvisades en båt. Då de kom ner till stranden, stod där ingen båt på det uppgivna stället, men utifrån sjön kom det en in mot det ställe, där de stod. I den var det två karlar. De på stranden talade om, att de fått låna den där båten. Strax sprang de, som kommit med båten inåt skogen. Karlarna steg i båten för att fara över, men då fick de se, att ett tåg släpade efter båten. De halade in repet och på änden av detta satt liket av en karl. De två andra hade på detta sätt bogserat det över sjön från kyrkan. Folken i den där gården i Finsta var kännt för att driva trolldom. Detta skedde under senare helvten av 1800-talet.


Nordiska museet. Frågelista. Botemedel II.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: HA697


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


VATTENDRAG MONUMENT BOSTADSHUS

FRIKYRKA

BOSTADSHUS GARAGE

Spån

Handduk

Medalj