Meddelare: Lina Norkvist  År: 1908

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Nybo

Då pappa hade handel hemma i By, hade vi en skrivare, som hette Lilliesköld, och han hade släktingar i Jämtland. En av dem var visst kapten på Frösön. Fick jag så en gång ont i ögonen alldeles värre, och då sade fru Lilliesköld, att jag råkt i ont, och om jag ville, skulle hon bota mig. Tacka för, att jag ville! Då tog hon en hårtått av mitt huvud, skar naglarna af min vänstra hand och fot, tog en tyglapp och en häkta ur mina kläder, och så tog hon en del andra saker, så att det blev nio sorter tillsammans, däribland var det litet guld av hennes vigselring. Detta allt rörde hon ihop i en kaffekopp, och med den gick hon till en korsväg och kastade alltsammans baköver vänstra axeln och sade: "Nu tar jag igen mitt, så får du ta igen ditt!" - Det där talade hon om för mig sedan, för jag låg till sängs och kunde ingenting se. Så sade hon, att, om jag ville göra det där någon gång själv, fick jag inte se tillbaka, ej heller skulle jag bli rädd om det bullrade till bakanför mig. - Jag blev emellertid bra, men så var det en småländing som råkade till att komma gåendes strax efter det fru L. kastat ut för mig och då fick han i stället ont i ögonen alldeles som jag haft det. Då han hörde, att jag blivit botad, kom han till mig, och jag lärde honom. Han följde rådet och blev bra han med. Det där är nu 20 år sedan ungefär.

Nordiska museet. Frågelista. Botemedel II.