Meddelare: Pål Jönsson  År: 1908

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: By

En, som brukar bo hos oss beständigt, då han kommer hit till byn, har talat om en märkvärdig händelse, som han varit med om. - Han heter förresten Erik Olov, han där. - Jo, han och hans kamrat, som brukade se mer än andra, gick en dag efter en skogsstig. Bäst det var, tog kamraten och drog Erik Olov på sidan av vägen och sade: "Stig ur vägen!" - I det samma hörde Erik, att det liksom fräste till förbi honom. Då de gått en liten bit till, sade den andre: "Du ser då ingenting heller". - "Vad skulle jag se då?" frågade Erik. - "Jo, det drog en likskara förbi. Du skall få se, att det snart dör någon här i byn". Det dog också mycket riktigt en strax efteråt. - Det är nog sant, det där, för han har talat om det flera gånger och alltid lika, och eljest med det, så brukar han inte ljuga, Erik Olov.

Nordiska museet. Frågelista. Döden III.