Uppteckning nummer NM-RHA0686

Upptecknare: Louise Hagberg
Meddelare: Ols Jens   År: 1917

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Överturingen

Var död en gammal gubbe i Bursnäset (2), så jorde de honom en söndag, då de kom igen samma kväll, så ställde de till kestuga då. Var en gubbe här i byn, jag var bara ung jag, så fråga han mig om jag ville, att vi skulle förkläda oss och fara dit och skrämma dom. Ja, vi ställde till och förklädde oss, vi kamrater med bar (barr, granris), långa kvistar, la om benen och armar lade barkvistar omkring och bundo fast, och så gjorde vi skägg af korumpor och så sota vi oss i öge, så vi var som skorstensfegare, och så hade vi väl något på hufvudet. Då spann vi halm då och lindade ikring benen och armar och kropp och så satte vi koskällor på märren och drog till att åka. Då vi kom dit till gården, så höllo de på att dansa, det var mörkt så de såg inte hur vi såg ut förrän vi kom in, men då sprungo de åt sidan och vardt förskräckt. Vi vände bort målfön. Jag kalla kamraten för "Barluset" och han kalla mig för "Halmtrasus". Va en som jag trodde att Gammel Erik kom och hade hela helvetet med. "Jag var så rädd så jag höll på att kasta mig ut genom fönstret", sa han. När vi varit där ett bra tag, tog de och ref av oss förklädningen.

Anmärkning: Enligt sagesmannens uppgift, så företogo di utklädningen för att skrämma begrafningens gäster som hade gett sig till att dansa på en begrafning.

Nordiska museet. Frågelista. Döden V. Gravöl m.m.