Meddelare: Margareta Svensson  År: 1908

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Nybo

I Stenåsen levde för bra nog länge sedan en gubbe, som var mycket rik. Han benämndes Halvarsgubben. Sedan han var död, gick han igen, men ingen vet varför han ej fick ro i graven.

I Stenåsen tjänade en flicka, som blev vansinnig därav att hon sett gubbens spöke. Han hade kommit och ridit, och flickan hade väl sett tillbaka efter honom. Det skall inte vara bra att göra så, men hon hade väl blivit så med sig, att hon inte kommit ihåg att vara försiktig. Det skulle ha varit en otäck syn, det där för det sprutade eld under hästkoverna.

Efter den dagen blev Kerstin Hovsdotter, hon hette så, kollrig, och vi måste ha henne på socknen. Men så var det en loppgubbe, som hette Klas-Jonke, och han kunde litet mer än andra. Även han blev ut för Halvarsgubben en gång, då han låg där i gården, men hon tog och skickade ut spöket genom skorstenen, och sen blev där lugnt i gården. Klas-Jonke har själv talat om detta för mig.

Nordiska museet. Frågelista. Döden VI. Gengångare.