Uppteckning nummer NM-KHA0678

Meddelare: Erik Johan Lemon  År: 1908

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Kökillre

Det var en stor processmakare, som hette Vennman, en riktig lagdrivare av värsta sorten. Han dog i Sundsvall, men de begrov honom i Bergsjö, för han var hemma där. De sade, att då de skulle skjutsa hans lik, hade de två hästar för vagnen, men ändå höll de inte på rå med. De måste tätt, tätt göra ombyte av dragare.

På Näset i Borgsjö bodde på den tiden en, som hette Gallik Jonsson, och han måste visst ha förskrivit sig åt fan, för han drev så mycken orättfärdighet på alla vis. Han skulle ha grävt opp, Vennmans lik och skurit av det huvudet. Detta hade han sedan i sin kornkätte, säges det. Även Gallik var processmakare. Han vann alla mål, han tog på sig, huru orättfärdiga de än var. De trodde, att detta berodde av dödskallen.

Nordiska museet. Frågelista. Döden VI. Lasstyngd.