Titel: För "råkt ont."

Meddelare: Arrendator Anders Jansson  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Böle

Man tar vatten i ett kärl och släpper i detta nio eldkol, men dem skall man ta med tummen och ringfingret på vänstra handen. Sedan silar man ifrån kolen. Med detta vatten tvättar man sig tre kvällar å rad. All tvättning skall ske nedåt. Så fort man tvättat sig, skall man lycka igen kärlet och sätta ut det i ett rum, där ingen sover. Blir något över av vattnet, skall man släppa några eldkol i detta, bära det till ladugården och slå ned det genom en golvspringa. Man får inte på vilkor slå ut det på marken. Är sjukdomen riktigt inbiten kan man få lov ställa till tre vatten. Jag vet om många, som blivit botade med detta simpla medel.