Upptecknare: Louise Hagberg
Meddelare: Märta Olsson  År: 1917

Socken/stad: Haverö

Var en i Os-----var härifrån, han hade en brännvinskutting i skrinna. Då var det en som var dit och skulle ta kuttingen åf´sn. Men han vardt stoendes och höll i den kuttingen han slapp inte därifrån och inte var han god till att släppa den heller. Då när han kom åter den som rådde om kuttingen, så stod karlen där och kunde inte släppa den, han kunde ej det förrän den andre sa: "du ska väl ha tack du som sett efter kuttingen". Då först var han karl te släppa´n. Och den karlen hade en svartkonstbok, därför kunde han göra teckna konster.

Nordiska museet. Frågelista. Trolldom och magi I. Sätta fast.