Titel: En "friskytt"

Meddelare: Arrendator Axel Olof Edfors  År: 1917

Socken/stad: Frostviken  By/kvarter: Ankarvattnet

De har brukat tala om att somliga varit "friskyttar". En sådan har genom hemliga konster skaffat sig en sådan träffsäkerhet, att han hittar fläck och fäller djuren på så stora avstånd, att det ser alldeles onaturligt ut. Likaledes förmår friskytten så mycket, att det aldrig är värt för en annan skytt att träffa mål, om han så vill. - Lars Görum, bror till "Stor - Daniel Viken", var en sådan. Han var också trollkarl på annat sätt. Så t.ex. anlitades han mycket, då någon blivit bestulen. Han kunde förmå tjuven att bära tillbaka det stulna. Det var fan själv, som Lars kommenderade till lots åt tjuven. Men en gång höll det på gå alldeles galet för Lars. Det var nämeligen så, att fan skulle ha en själ för varje gång Lars på detta sätt gjorde honom omak. Men den här gången inträffade det märkvärdiga, att ingen enda människa dog på hela dygnet, och då skulle fan med "pockers våll" ta Lars själv, men han hade väl lyckats komma sams med honom, Lars.