Meddelare: Anna Märta Berg  År: 1914

Socken/stad: Ljustorp  By/kvarter: Lagfors

I Lövberg levde i början på 1800-talet Erik Larsson och hans hustru Stina Brita. Deras första barn, en flicka, dog, då hon var endast några år gammal. Modern sörjde alldeles förfärligt en längre tid, och det lyckades inte vilja ge med sig. Så en natt fick hon se den döda flickan stå framför sängen och vrida ihop sparlakanet som en garnhärva, låta det vidja ut sig igen och så börja vridningen på nytt.

Detta upprepades natt efter natt. Beständigt stod den döda framför sängen och vred sparlakanet. Till slut tog Stina Brita mod till sig och frågade flickan, vad hon ville. Då svarade hon: "Ni får inte sörja mig som ni gör. Jag får ingen ro i graven. - Om ni inte slutar skall jag vrida er som jag vrida detta". Så försvann hon. Modern måste sluta sörja. Hon hade ja domen över sig. - Hennes son mistade också ett litet barn, och även hans hustru sörjde mycket. Då hörde jag honom en gång säga till henne: "Du får inte sörja så där, ty då kan det gå på samma sätt för dig, som det gick för mamma".

Ur Hammarstedtska arkivet: Döden 6 Gengångare.