Titel: Vitterbett och medel däremot

Meddelare: Hustru Anna Granlöf  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Böle

Det är bortåt en 70 år sedan. En farbror till mig, som då var var en 17 år, kom en dag hemspringandes från kolskogen och grät. Han sade, att det kändes som om någon bitit honom i ryggen. Då de såg efter på ryggen, var där blåa märken mellan axlarna precis som hade en människa bitit riktigt hårt men utan att få hål på skinnet riktigt. Det var "vitterbett" de kallat. Han fick ha de märkena i hela sitt liv. Det skulle vara en "vitter," som bitit honom. För sånt brukar de "kasta ut". De tog het aska i koksleven och gick ut och kastade baköver vänstra axeln. Andra ska ha naglar, och hår av den sjuke, delar av hans kläder, guld, silveroch annat. Men det är ett falit besvär, och det andra sättet är lika bra.