Titel: Det har varit och är nog ännu på sina håll …….

Meddelare: Folkskolelärare Anders Olof Berglund  År: 1914

Socken/stad: Ljustorp  By/kvarter: Bredsjön

Det har varit och är nog ännu på sina håll här på trakten den tron, att man bör "köpa tomt" av de underjordiske, då man uppför bonings eller fähus på ny tomt. För en del år sedan byggdes på ett torpställe här i byn ny ladugård. Karlarna brydde sig inte om att lägga den sedvanliga slanten i knutstenen. Detta tyckte gumman i gården illa om och försökte gottgöra försummelsen genom att lägga ned en 5-öring i vart kobås, men hon glömde bort förkätten. Första lammet, som kom till där, var dödfött, och då blev gumman fullt förvissad därpå att de underjordiska hava sitt tillhåll under ladugården.

Ur Hammarstedtska arkivet: Sociala förhållanden II Nybyggnader