Meddelare: Erik Lagerström  År: 1912

Socken/stad: Ljustorp  By/kvarter: Skön

Det är väl närmare 60 år sedan Olov Kristiansson i Frätuna i Ljustorp dog. Om honom kom det ryktet ut, att han gick igen. Ingen ville väl riktigt tro på det där, men det blev likvisst bevisat, att så var händelsen. - Nils Isaksson i Själgren kom från kvarnen en kväll. Fick han så se Olov gå i jämnbredd med sig. Nu var Nils en morsk fan och därför sa han till den döde: "Varför far du och går på det här sättet?" "Jo, mente den andre, det är en sak, som jag inte får någon ro för i graven. - Nu skall du i morgon gå till min son och säga honom, att det är ett hål i stenfoten under byggningen. Där han jag gömt en påse, som det är 30 riksdaler i". Så försvann han. - Nils gjorde, som han blivit tillsagd, och påsen med pengarna hittades mycket riktigt. Sen gick inte Olov Kristiansson igen mera.

Ur Hammarstedtska arkivet: Döden 6 Gengångare.