Meddelare: Lärarinna Brita Edström  År: 1914

Socken/stad: Ljustorp  By/kvarter: Edåker

Hösten 1889 var det en pojke härifrån socknen, som reste in till Sundsvall och där blev borta för alltid. Han hade väl supit sig full och trillat i hamnen. Han förblev trots allt sökande borta. En hans bror sörjde honom mycket och gick och grubblade över huru det gått med honom. Så en natt tyckte han sig se den döde komma in i rummet. Han hörde honom tala och säga, att han gått bort 20 år förr än han enligt Guds vilja skulle. Flera gånger hade han försökt ge sig tillkänna men ej kunnat förr. Slutligen talade han om, att han låg under klapphuset i stan. Nästa dag for han, som haft uppenbarelsen, in till Sundsvall och sökte på det uppgivna stället. Liket låg mycket riktigt där.

Ur Hammarstedtska arkivet: Döden 6 Gengångare.