Titel: Morbror Olavus bodde på Åvike bruk. …….

Meddelare: Erika Sillèr  År: 1914

Socken/stad: Ljustorp  By/kvarter: Edsta

Morbror Olavus bodde på Åvike bruk. Han dog långt före mitt minne. Han skall ha haft en av de osynlige till dräng. Denne var så beskaffad, att ingen främmande kunde se honom i hans rätta skepnad. Då någon sådan kom i närheten, förvandlade han sig till en stubbe, en sten eller vad som helst. Han lydde namnet Titilus och var rask och villig. En julafton hade Titilus bjudit morbror följa med honom hem. Det bar iväg ned i jorden under stallet. Där hade de det så fint, att ingen människa har maken därtill, och där var fru i huset och barn alldeles som hos de riktiga människorna.

Ur Hammarstedtska arkivet: Övernaturliga väsen VI.