Titel: Far min - han var född 1813 - talade om, ….

Meddelare: Anders Peter Löfstedt  År: 1910

Socken/stad: Ljustorp

Far min - han var född 1813 - talade om, att han en gång följt med "Lapp-Olle" från Indal. - Han var "sockenlapp", Olle. D.v.s. han skulle ta ihjäl hundar, katter och hästar och snöpa djur i hela socknen. Det ansågs nesligt för andra att göra detta, men den som hade "åmbetet", var en aktad man, och strax före jul kom Jan och tog upp sin lön som en annan "upptagsman". - Emellertid hade far och Olle sig 11 mjördar, som de lade ut i en fjörn, som heter Rönsjön. På natten låg de vid en stockeld, för de hade långt hem. Frampå natten kom där en främmande kvinna, ställde sig vid elden, drog upp kjolarna och värmde ändan. Lapp-Olle tog åt sig matsäcken, bredde på en smörgås, som han medelst en käpp räckte över elden åt kvinnan. Hon tog emot och tackade, och sen gick hon sin väg. Andra dagen, då de gick för att vittja redskapen, sade Olle: "Nog ska du få se, att vi får betalt för den där smörgåsen". Men det syntes som de skulle bli alldeles utan fisk. De sju första mjördarna var alldeles tomma. Men så slog det om - de andra fyra var så fulla med fisk, att det inte gick in en pinne mera. De räknade ut, att detta beroddes därpå, att sjöråen ha sina skiften i sjön alldeles som människorna på landet, var på den där kvinnans skifte, de fått den myckna fisken, trodde de.

Ur Hammarstedtska arkivet: Övernaturliga väsen VII.