Titel: Det var länge sedan prosten Taflin i Indalsliden levde..

Meddelare: Erika Sillner  År: 1914

Socken/stad: Ljustorp

Det var länge sedan prosten Taflin i Indalsliden levde. En natt blev han kallad i sockenbud. Kappan och kragen hade han i sakristian, varför han skickade pigan efter dem. Nå det gick då bra, fast nog var hon rädd. Men så skulle hon följa med och köra för prosten. Då de kommit ett stycke till vägs, tog prosten tömmarna själv, styrde hästen på sidan vägen och höll stilla en god stund. Flickan såg ingenting ovanligt till, och inte heller frågade hon, men då de åter satte igång, sa prosten: "Det är flera än vi, som är ute i natt". Och så talade han om, att de mött en likskara. Först kom en skjuts med liket, och sedan var det ett följe på många, många skjutsar. - Jag tror att detta var de döda, som gjorde om sin gravfärd.

Ur Hammarstedtska arkivet: Döden III, Syn av liksakor