Uppteckning nummer NM-SHA0826

Titel: De första fyra som började bygga i Ljustorp, ……….

Meddelare: Anders Peter Löfstedt  År: 1910

Socken/stad: Ljustorp

De första fyra som började bygga i Ljustorp, var finnar. I Stavre bodde Filip, och det är efter honom, Filipsbacken har namn. I ås bodde Bengt, i Bredsjö Pål, och i Rålje bodde Rålj. De kom en gång sams, att den, som på julmorgonen hade vackraste hästen fram till kyrkan, skulle bjuda de andra på middag. Nu var de trollkarlar, så att de kunde kommendera över andemakterna. - Pål var den, som hade vackraste hästen, och han hade t.o.m. silverskor på den. Det säges nämligen, att i Vitberget skall finnas en silvergruva. Pål hade reda på den, och där tog han allt silver och bly, han behövde, men gruvan kan ej numera återfinnas.

Ur Hammarstedtska arkivet: Sägner I.