Meddelare: Handelsföreståndare P Forsberg  År: 1914

Socken/stad: Ljustorp  By/kvarter: Lagfors

I Anundsjö hade en hop trollappar anställt stor skada, varför befolkningen utverkat sig tillåtelse att få döda dem. De bjöd så hela sällskapet till en bondgård och förplägade dem. Då lapparna blev fulla, klämde de fast dem mot vägen med långbordet, varefter de slog ihäl dem med träklubbor. Endast en av dem lyckades undkomma, och det var en flicka, som ej låtit berusa sig. Hon sprang ut och flydde, men de han upp henne, band för hennes ögon och förde henne ut på en holme för att slå ihjäl henne. Hon bad att först få titta sig omkring ett slag. Det fick hon tillåtelse till. På den del av holmen, som hon kunde överblicka, växer sedan dess inte ett enda grönt strå.

Obs! Denna sägen hörde jag vid Skorped järnvägsstation i Ångermanland.

Ur Hammarstedtska arkivet: Trollkunnig I.