Uppteckning nummer NM-SHA0827

Meddelare: Lärarinna Brita Edström  År: 1914

Socken/stad: Ljustorp  By/kvarter: Edsåker

Det går en sägen, att i Höglandsberget skall vara dolt en stor skatt. En gång hade några varit där och grävt efter den. De hittade nere i jorden ett stort silverankare, omväxt av rötterna på en sorts fura. Under det de höll på gräva lös ankaret, fick de se hela Högland stå i ljusen låga. De sprang ifrån sitt arbete för att hjälpa till med släckningen. De hade dock inte hunnit långt förrän de blev varse, att branden endast varit en synvilla. Då de kom tillbaka till berget, syntes silverankaret ej längre till.

Ur Hammarstedtska arkivet: Sägner II