Uppteckning nummer NM-KHA0831

Titel: För en 20 år tillbaka blev en medelålders hustru …….

Meddelare: Folkskolelärare Anders Olof Berglund  År: 1914

Socken/stad: Ljustorp  By/kvarter: Bredsjön

För en 20 år tillbaka blev en medelålders hustru i Lagfors vansinning emedan hennes älste son drunknade på sin 15 födelsedag. I tio års tid befann hon sig i ett ytterst omtöcknat tillstånd, som blott då och då något litet skingrades. Men efter denna tid blev hon åter normal. Då hade hon för en god väninna talat om den egentliga orsaken till sin sinnesförvirring. - Vid 24 års ålder hade hon djupt förälskat sig i traktens stådligaste yngling. Hon gjorde allt för att vinna hans uppmärksamhet och gänkärlek, men det tycktes inte vilja lyckas för henne.

Då tillgrep hon i sin förtvivlan ett hemskt medel. En mörk höstnatt gick hon upp till kyrkan. Lagfors, föll på knä vid dörren och anropade den onde om bistånd samt lovade honom sin förstfödde, om han förhjälpte henne till att få den älskade. Efter någon tid blev hon också gift med karlen, och en som föddes dem. Denne artade sig väl, och modern gjorde allt för att fostra honom till en god människa, men det hemska löftet vid kyrkdörren oroade henne ideligen, och då så gossen drunknade, trodde hon, att det var den onde, som ställde om olyckan och tog sin egendom. Det grep henne så hårt, att förståndets ljus släktes för alla dessa åren. Nu hade hon emellertid kommit till sinnesro, och inte långt därefter dog hon i det ljuva hoppet att få återse sin käre son i de saligas boningar. Kvinnan i fråga kände jag, dock ej innan olyckan skedde.

Ur Hammarstedtska arkivet: Övertro av kristlig karaktär.