Meddelare: Anna Märta Berg  År: 1914

Socken/stad: Ljustorp  By/kvarter: Lagfors

Här på Lagfors bodde en lapp, som hette Jon Tomasson. Han var hästjätare här på trakten en 40 års tid. Den där var en riktig trollkarl och otäck en och folk var inte lite rädda för "Lagforslappen", som han kallades. Han var mycket begiven på brännvin och gick ofta omkring i bygden och tiggde sådant. En gång kom han till handlare Norman i Hallsta och ville ha brännvin, men H. körde ut honom, för han var en stinn storhandlare. - "Hå, vänta du", sa Jon, "du vill inte ge mej gästa, du, men i stället ska du få ge kissen (katten) min gästa till sommaren". - Joho då! På våren, då Norman släppte ut kreaturen första dagen, kom björnen och rev en av de bästa korna för dem. Det var Lagforslappens kissa! Detta väckte en sådan förskräckelse hos befolkningen, att det var flera stycken, som var till Jon och bad honom "sätta bort" björnen. - "Inte behöver vi vara rädd", sa han, "det var bara hos Normans, som kissen skulle få gästa". Det var heller inte någon fler, som mistade kreatur för björnen den sommaren, och detta minnes jag.

Ur Hammarstedtska arkivet: Trollkunniga I.