Meddelare: Erika Sillèr  År: 1914

Socken/stad: Ljustorp  By/kvarter: Edsta

Här fanns i Ljustorp en stygg kvinna, som de kallade Lapp-Elsa. Det är inte längre tillbaka, än jag minnes det. Hon var mycket begiven på brännvin, som hon tiggde, vart hon kom, och det var inte lönt säga, att man var utan, ty hon kunde tala om, var det fanns, huru väl man än gömt det. - En gång kom hon till en gård i Bredsjön, där de skulle hålla bröllop. Brudfolket hade redan farit till kyrkan. Elsa ville ha brännvin, men de gav henne ingenting. Men Elsa förmådde så mycket, att de inte fick en gryta att koka, fast de eldade så att de kunde ha satt eld på hela huset. De blev alldeles olyckliga. De skulle ju ha maten i ordning, tills brudfolket kom hem. Men så fick Elsa äntligen sitt brännvin, och då tog grytorna till att koka.

Ur Hammarstedtska arkivet: Trollkunniga I.