Meddelare: Anders Peter Löfstedt  År: 1910

Socken/stad: Ljustorp  By/kvarter: Ede

En av bredsjöfinnarna var en gång till en kopparslagare i Sundsvall och skulle köpa en kittel, men där fanns ingen, som var nog stor, för de hade väl mycket kreatur att göra ost efter i Bredsjön. Finnen beställde därför en extra stor kittel och betalade den samt tillsade kopparslagaren att ställa den ut på bron en viss kväll på bestämt klockslag, så skulle han hämta den. Kopparslagaren gjorde efter överenskommelsen, men han såg ej till någon finne, då han kom ut med kitteln den där kvällen. Nu visste han emellertid, att finnarna kunde trolla och ställde sig därför att se, huru det skulle gå med kitteln. Om en stund knäppte det till i den en smula, om någon ögonblick lite hårdare, och tredje gången skrällde det till i kitteln och denna gav sig iväg genom luften åt Bredsjön till.

Ur Hammarstedtska arkivet: Trollkunniga I.