Meddelare: Anders Peter Löfstedt  År: 1910

Socken/stad: Ljustorp

Bredsjöfinnarna i Ljustorp hade gammalt ord om sig att kunna trolla, men de brände också brännvin och krögade. Nu kom länsmannen dit en gång och skulle "fikala" dem. De nekade emellertid för att de brände. De fick, vad de behövde av den varan, på lättvindigare sätt. Om han ville följa med, skulle han få se. De tog med sig en borr och gick till en tall, borrade ett hål i denna, och det rann ut en stråle det allra klaraste brännvin. Länsmannen fick dricka allt vad han ville, och till slut blev han så lagomt sträng med dem. Så skulle de skjutsa honom till vägs att stycka, och han tyckte sig aldrig ha sett grannare ekipage, men, då de stannade och han steg av, fick han se, att de skjutsat honom på en granruska. De hade vänt synen på honom. - En annan länsman, som var dit i samma ärende, kom hemkörandes splitter naken, och det var mitt i smällkalla vintern. Själv trodde han sig dock vara klädd.

Ur Hammarstedtska arkivet: Trollkunniga I.