Meddelare: Brita Kajsa Löfstedt  År: 1910

Socken/stad: Hässjö  By/kvarter: Ede, Stöde

Det var då vi bodde på Söråker. Jag brukade väva mycket på den tiden och sälja på verken där omkring. Nu hade jag en gång hängt ut en väv på gärdesgården utanför stugan. Jag brukade ha vävarna där på nätterna, och det hände aldrig, att det kom bort något för mig. Men den där natten fick jag höra någon köra förbi, och strax föll det mig in, att den där tog väven. Jag sprang upp och utom stugan och ropade: "Tog ni väven?" men, då jag såg efter, var den ju kvar. - Andra dagen kändes det som skulle jag ha fått hett vatten över nacken och halsen. Det sved som eld och slog upp blåsor, och jag plågades värre. Då rådde mig någon att söka en "klok gumma". Jag gjorde så, och hon gav mig en flaska vatten. I detta skulle jag tvätta mig, sedan släppa eldkol i vattnet och ett par andra delar och så gå till det ställe, där jag stått och ropat. Där skulle jag kasta det där vattnet baköver vänstra axeln och säga: "Där får du igen ditt. Giv mig igen min hälsa!" Jag gjorde så och blev frisk. - Det är inte synd att bota med sådana medel, ty det är ingen trolldom utan vetenskap, men att göra ont därmed, som en del brukar, det är förstås alldeles på tok.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Sjukdomar V. "Råka för".