Meddelare: Nils Petter Sundman  År: 1914

Socken/stad: Hässjö  By/kvarter: Sörkrånge

På Bredsjön i Ljustorp bodde långt tillbaka i tiden två finnar, Ante och Hampe. Så blev de ovänner, och Hampe flyttade till Skälsjön. För att hämnas "ställde" "Skälasjo-Hampe" en björn på "Bredsjö-Ante", men Ante sköt björnen innan denna hunnit göra någon skada. Hampe "ställde" en ny björn, men med den gjorde han så, att kula inte skulle bita på den. Den högg Ante ihjäl med en yxa, och så skickade han ena låret till Hampe, men sen slapp han flera påhälsningar av björnar, för Hampe unnade honom inte få kött så lättvindigt.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Trollkunniga och kloka I.