Meddelare: Hans Petter Svedberg  År: 1914

Socken/stad: Hässjö  By/kvarter: Ala

I Fjäl fanns i gamla tider en spöpåle där de fick spö. Den, som skötte om spöningen, benämndes "tjuvpiskare". En av dessa var Åstrand från Häggdånger. Han höll en gång på med att spöa en tjuv, som det inte syntes bekomma det minsta, huru Å. än slog. Då drog denne spöna tre gånger under sin vänstra fot, men då han nu svepte till, tog det alldeles ohyggligt.

Anmärkning: Andemeningen i ovanstående är den, att tjuven medelst trolldomskonter förstod göra sig okänslig. När nu Åstrand drog spöna under foten, tillfördes dem en magisk kraft, starkare än tjuvens trolldomsskydd.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Trollkunniga och kloka I.