Meddelare: Nils Petter Sundman  År: 1914

Socken/stad: Hässjö  By/kvarter: Sörkrånge

För "brott och vre" (vre = vrickning) läser man i brännvin, under det man rör om med en kniv: "Jesus och Sankte Per gick vägen fram, bröt hans/hennes ben, sena mot sena, laga i le, som det förr var genom tre namn, faderns sonens och den helige andes namn". Det sjuka stället smörjes med detta brännvin, men först skall den skadade ta in lite därav. Detta svita är en mycket allmän regel i folkmedicinen. Man skall alltid smaka lite av ett utvärtes medel, innan man använder det, ty eljest kan det onda "slå inåt". Naturligen gäller dock icke detta, om medlet är känt som mycket starkt gift.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Trolldom och magi II.Besvärjelser.