Meddelare: Kristina Backlund

Socken/stad: Indal  By/kvarter: Västloning

Det var en gubbe här i byn, som aldrig fick heta annat än "Troll-Anders", för han sysslade mycket med trolldom. Eljest hette han Anders Andersson. Han hade i sina gömmor dödben och annat från kyrkogården. Han var mycket anlitad. Det kom folk långt bortifrån och sökte honom. Men då han blev gammal, ville han nödvändigt lära bort konsten åt en gammal gumma. - Det har varit den tron, att sådana där hellre skulle kunna bli saliga, om de fått "vräka ifrån" sig kunskapen, innan de dött. - Jag kände gumman mycket väl. Han hade sagt till henne: "Det är väl ingen konst för dej, som har en dotter i körrgåla. Du behöver bara gå dit och fråga henne om vad hon vill, så får du veta det. Men hon ville inte lära sig. Hon tyckte att flickan borde få vila i fred, då hon var död.

Ur Hammarstedtska arkivet: Trollkunniga I