Titel: Det är nu en 73 år sedan…………….

Meddelare: Nils Petter Sundman  År: 1914

Socken/stad: Hässjö  By/kvarter: Sörkrånge

Det är nu 73 år sedan. Pappas not hade blivit "förstörd", så att det var alldeles omöjligt behålla strömmingen i den. Den "gick över". En gång var jag med, då det gick över kanske en fyra båtar. Pappa for så till Jan Jansson i Hussjö. Han var trollkarl. Då Jan "såg i brännvinet", sa han: "Nog kan väl du ställa bättre med redskapen än att du gör bara tre åsar (trådar) i somliga knutar och fem i andra? Far du hem och se efter i "hugget" på notkilen! Skär ut det, som är på tok, och bygg riktigt, så blir det nog bra". - Far såg efter, och Janne hade rätt. Någon illvillig och avundsjuk hade väl passat på nattetid och "byggt i" galet. Sen detta var ändrat, var det inte farligt, att strömmingen "gick över" mera.