Meddelare: Nils Petter Sundman  År: 1914

Socken/stad: Hässjö  By/kvarter: Sörkrånge

Då barn har ris, läser man i kaffe eller spenvarm mjölk: "Maria gick i buret (buret = häbberet enl. medd.) in, väckte på sin älskeliga son. - Vad gråter du, Maria? Gråt icke, Maria! Igen kom din bror i kväll, igen Jesus Guds son. Bliv gott i samma stund! sade Jesus. Genom tre namn, faderns, sonens och den helige andes namn". Sedan doppar man vänstra handens ringfinger i kaffet (eller mjölken) och stryker det sjuka barnet därmed från hjässan, efter ryggen och ända ut i hälen först på ena benet och sedan på det andra. Sedan stryker man likadant från öronen och ut till fingerspetsarna och slutligen från hjässan, över bröstet och ut till tårna. Är naveln utsprängd och stor, ritar man kring den tre ringar motsols. Alla ritningarna skall göras med samma finger, och detta doppas för varje ritning, man gör.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Trolldom och magi II. Besvärjelser.