Titel: Då man har knär´n i en hand- eller fotled, …….

Meddelare: Lars Petter Melin  År: 1914

Socken/stad: Indal  By/kvarter: Hallsta

Då man har knär´n i en hand eller fotled, skall man gå till ett hus, som är flyttat tre gånger och lägga handen eller foten på tröskeln. Så skall det vara en medhjälpare, som är försedd med yxa och tre halmstrån. Han lägger ett av halmstråna på ena sidan den ofärdiga lemmen, ställer sig själv på den andra, lyfter upp yxan och säger: "jag hugger, jag hugger?" Vad hugger du?" frågar man. "Jag hugger knärnurle å i ve" och så hugger han av halmstrået. Detta upprepas tre gånger med ett nytt halmstrå var gång. Då skall det bli gott igen, har gamla trott och praktiserat.

"Knärn" = Man är öm i leden, och då man rör handen eller foten, höres ett knarrandes ljud inne i leden.

Ur Hammarstedtska arkivet: Trolldom och magi II