Meddelare: Nils Petter Sundman  År: 1914

Socken/stad: Hässjö  By/kvarter: Sörkrånge

Att blåsa i vatten för utslag sker sålunda: Man skär sig tre rör av säv, tar ett av dessa och blåser genom det ned i vatten, som man har i ett glas, tre gånger och säger vid första blåsningen: "Jag blåser för eld; andra gången: "jag blåser för vatten och tredje gången: "jag blåser för vär". Så gör man med alla tre rören, men för varje rör skall man på slutet säga: "I tre namn, faderns, sonens och den helige andes namn". Med detta vatten tvättar man utslaget, och då blir det bra, antingen man "råkat ont" i eld, väder eller vatten".

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Trolldom och magi II.Besvärjelser.