Meddelare: Nils Petter Sundman  År: 1914

Socken/stad: Hässjö  By/kvarter: Söråker

Det finnes nio olika slag av "vasst". Om ett kreatur har fått i sig vasst, så läser man i deg: "Det var nio jungfrur vid ett vägaskäl, och alla kunde de mäta ("mäta" eller "mätje" är just att medelst sådana läsningar avlägsna skadliga föremål, som kommit in i kroppen, även som blemmor på ögonen och bulningar). De mätte mot stål de mätte mot nål, de mätte mot ben, de mätte mot sten, de mätte mot glas, de mätte mot messing, de mätte mot koppar, de mätte mot allt, som i världen finnas må; genom tre namnen, faderns, sonens och den helige andes namn". Sedan får kreaturet äta opp degbiten. Det skadar inte, om man i degen blandar några spånor bly, ty detta lägger sig på udden av det vassa, så att det ej kan stickas.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Kreatursåkommor.